Zonnebrand

Nu het zonnetje zich (eindelijk) weer wat meer laat zien verschijnen er online weer steeds meer reacties van mensen die lekker van de zon aan het genieten zijn. Met een boekje in de tuin, op het strand, joggend, fietsend etc.
Aan het eind van de dag verschijnen er evenzoveel van zulk soort berichten: ‘wat een heerlijke dag, ik ben gewoon een beetje verbrand!’ of ‘mijn armen zijn best rood geworden.’ En ga zo maar door.
Ik lees dit altijd enigszins bezorgd, want mensen: verbranden is niet goed! Niet de bedoeling en zelfs gevaarlijk.
Hierbij dus een bewustwordings blogje over de gevaren van zonnebrand en het verzoek je goed in te smeren. Altijd en meerdere malen per dag, zeker als je hebt gezwommen of veel gezweet tussendoor.
En ruim van tevoren insmeren! Zonnebrandcreme moet altijd even goed intrekken in de huid, voordat het goed beschermd.
Ook altijd even de fles schudden, het stofje dat beschermd wordt dan goed door de zonnebrandcreme verdeeld. En zonnebrand ouder dan een jaar kun je beter weggooien en vervangen. Het werkzame stofje werkt dan niet meer goed.

Zonnebrand.jpg

Er zijn verschillende huidtypen, hier een overzicht.

Huidtype 1
Licht huidtype, mensen met dit huidtype verbranden snel, maar worden niet bruin. Mensen met huidtype 1 hebben vaak een zeer lichte huid, sproeten en rood of lichtblond haar. Kies minimaal voor factor 30.
Huidtype 2 
Mensen met huidtype 2 verbranden minder snel dan mensen met huidtype 1. Deze huid wordt zeer langzaam bruin, kenmerken zijn blond haar en grijze groen of lichtbruine ogen. Kies minimaal voor factor 20.
Huidtype 3
Huidtype 3 is een licht getinte huid. Je verbrandt niet snel en wordt snel bruin. Kenmerken voor huidtype 3 zijn naast de licht getinte huid, donkerblond tot bruin haar en bruine ogen. Kies minimaal voor factor 15.
Huidtype 4
Een getinte huid, donker haar en donkere ogen. Mensen met huidtype 3 verbranden vrijwel nooit en worden snel en makkelijk bruin. Kies minimaal voor factor 10.
Huidtype 5
Hiertoe behoren de Aziatische types. Kenmerken zijn een donkere huid, donkere ogen en donker tot zwart haar. Mensen met huidtype 5 verbranden vrijwel nooit. Kies minimaal voor factor 5
Huidtype 6
De negroïde types behoren tot huidtype 6. Kenmerken zijn een zeer donkere huid, zwart haar en donkere ogen. Ze verbranden vrijwel nooit. Factor. Kies minimaal voor factor 5.

Zonnebrand kan schadelijk zijn omdat dit het ontstaan van melanomen (huidkanker/ melanoom) kan bevorderen.
Zeker wie voor zijn 18e meerdere malen verbrand heeft al een sterk vergrootte kans op huidkanker. En dat risico neemt per keer dat je verbrand bent toe!
Ik denk dan ook dat betere voorlichting op scholen goed zou zijn. Zonvakanties zijn immers een ingeburgerd fenomeen en kinderen worden al van kleins af aan meegenomen.

Dus mensen smeer je alsjeblieft goed in en denk er aan dat onbeschermd zonnen gevaarlijk is!

Advertisements

5 thoughts on “Zonnebrand

  1. Ik smeer altijd… Heb wel een voorkeur, heb zo’n spray.. hou echt niet van die creme!
    Verder vind ik voorlichting op scholen wel goed, maar goed, je kunt aan een 6 jarig kind wel uitleggen wat de gevaren zijn.. t ligt toch vaak bij de ouders.. Wel vooral op middelbare scholen zal t goed zijn, die kids gaan al vaak in vakanties lekker naar t parkje en hebben eigen verantwoordelijkheid ook al!

  2. Gelukkig ben ik in mijn 25-jarige bestaan nog maar één keer echt verbrand. Vorig jaar. En wat een pijn had ik. Dat gebeurt me dus echt nooit meer!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s