Plaskater

                       wpid-20140223_164557.jpg wpid-20140302_133526.jpg

Kater Guus is een zogenaamde ‘plaskater.’ Een kater die gevoelig is voor blaasgruis. Struvietvorming in de blaas.
Hij heeft al eens verstopt gezeten. Het gruis hoopt zich op in de urinebuis (die bij katers erg smal is) en de kater kan niet meer plassen.
Dit kan binnen 24 uur dodelijk zijn omdat hij zijn urine (dus gif en afvalstoffen) niet meer kwijt kan en zo zichzelf vergiftigd.
De eerste keer dat hij dit kreeg is hij met spoed opgenomen bij de dierenarts en is zijn plasbuis vrijgemaakt en blaas leeggemaakt door middel van een katheter. Na een röntgenfoto bleken er gelukkig geen grote stenen in zijn blaas overgebleven te zijn en mocht hij  met een levenslang diëet naar huis. Daar hield de ellende helaas niet op want een blaasontsteking is vaak een bijkomstigheid en hij kreeg allergische reacties op het speciale CD dieëetvoer van Royal Canin. Overgestapt op CD voer van Hills dus. dat ging gelukkig beter en zolang hij dit voer (en niets anders wat struvietvorming juist weer in de hand werkt) zou krijgen dan zou de kans op herhaling klein zijn….
Tot vorige week zaterdag….
Weer met spoed naar de dierenarts nadat ik het gruis uit zijn plasbuis zag komen (thank god want dat betekent in iedergeval geen verstopping). Maar uit urineonderzoek bleek hij weer bomvol struviet te zitten en had ook nog eens bacteriën en wat bloed.
Blaasontsteking dus ook weer.
Met een tas vol medicijnen en een zieke kat weer naar huis. En weer ander voer, CD is het zogenaamde onderhoudsvoer.
Nu moesten we SD gaan geven om de struviet op te lossen. Meneer gaat echter in hongerstaking en verdomd het te eten.
Nu is hij ook behoorlijk ziek geweest van de antibiotica, hele nacht overgeven tot bloedens aan toe.
De antibiotica pillen halverwege de week omgeruild voor antibiotica druppels, zo vies vind hij het, schuimbekken en alles.
Vervolgens de volgende bijwerking: diarree. Arm, arm beestje.
Inmiddels eet hij wel weer wat, alleen CD natvoer. Niet het juiste eigenlijk, maar beter dan niets. CD voer heeft een minder verzurende werking dan SD voer. En dat is nu net wat hij nodig heeft in zijn urine om die vreselijke struviet te vernietigen.
Zijn medicatie werd uitgebreid met anti braak middel en tel daar nog de pijnstiller en ontstekingsremmer bij op en je kunt wel raden dat Guus een grote afkeer van spuiten in zijn bek heeft gekregen.
Deze week weer urine testen en kijken of de infectie weg is. Het oplossen van het struviet zal langer gaan duren.
Overgewicht, stress, aanleg en voeding kunnen allemaal oorzaken zijn van verhoogde kans op blaasontsteking en blaasgruis.
We hebben nog een poes Phoebe en dikke vrienden zijn het nooit geweest en zullen het wel nooit worden.
De dierenarts raadde Feliway aan, een soort ‘luchtverfrisser’ die je in het stopcontact laat zitten en die feromonen vrijlaat die de katten wat moeten laten ontspannen. Hopelijk heeft dit effect.
Daarbij zijn het binnenkatten en kan Guus wel wat afvallen.
De aanleg kunnen we helaas niets aan doen. Schijnt dat hij wat Siamees bloed heeft en dat die nogal ontvankelijk zijn voor blaasaandoeningen.
Ze hebben speeltjes genoeg en ruimte om zichzelf terug te trekken. Iemand nog tips? Dan hoor ik ze graag.
Sinds gisteren voelt Guus zich weer wat lekkerder, heeft meer trek, geeft Phoebe weer een draai om d’r oren en wil spelen.
Hopelijk geneest hij snel.

Advertisements

7 thoughts on “Plaskater

 1. Ooh wat ontzettend vervelend zeg, en wat komt me dit bekend voor! Lola, mijn poes, heeft ook blaasgruis en ze hadden mij ook die verstuiver aangeraden. Eerst maar even gekozen voor ander voer en daar doet ze het heel goed op dus vond de verstuiver nog niet nodig. Ik ben wel heel benieuwd hoe deze jou gaat bevallen!

  Hopelijk werkt het snel en is je lieve kater weer snel de oude!

  Liefs! X

 2. Ach arme Guus 😦 Hier ook een blaaspatientje maar sinds ze brokjes eet van Whiskas gaat het echt top! Hopelijk is Guus snel weer de oude.

 3. ach…
  Mijn Neo had dit ook, is op het moment dat hij er weer last van kreeg ‘weggelopen’ nu maanden later moet ik de hoop denk ik opgeven dat hij nog thuis komt zolang redden ze het niet zonder medicatie…
  Sterkte voor Guus

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s