Schoonmaken met vergif

In de krant las ik een artikel over een omgekomen man en zwaargewonden in een huis hier in Almere.
De hulpdiensten ter plaatse werden vervolgens ook onwel.
Schoonmaakmiddelen die je in de winkel kunt komen bleken de oorzaak.
Dat klinkt erg eng!
In de krand stond nu een interessant artikel over huis tuin en keuken schoonmaakmiddelen die levensgevaarlijk in gebruik kunnen zijn.
En er wordt melding gemaakt van het aantal slachtoffers.

image

Almere/ANP – Honderden keren per jaar gaat het mis op het toilet met de gevaarlijke combinatie van een bleekmiddel en een kalkoplosser. Het mengsel staat met stip op één van de meest voorkomende meldingen over huishoudmiddelen bij het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum (NVIC) in Utrecht, waar jaarlijks circa 45.000 meldingen binnenkomen. In 7200 gevallen gaat het om vergiftigingen door schoonmaak- en andere huishoudmiddelen.Hoewel de chloorwolk die ontstaat door de reactie tussen chloorbleekloog en een zuur (de ontkalker) vervelend is, kan daaruit normaal gesproken geen dodelijk ongeluk volgen, zoals wordt vermoed bij het vergiftigingsincident zondag in Almere. Snel het toilet of de badkamer verlaten en buiten een luchtje scheppen is oveigens meestal voldoende om de ergste reacties te neutraliseren. Astmapatiënten moeten soms extra medicatie innemen.Hoeveel ongelukken zich jaarlijks precies voordoen, valt volgens het vergiftigingencentrum moeilijk te schatten. Vaak worden incidenten niet gemeld of worden na raadpleging van de huisarts afgedaan. Wel is een gestaag stijgende lijn van incidenten waar te nemen. De bereidheid om incidenten te melden groeit sinds de eeuwwisseling. Het huishouden vormt een bron van potentiële kettingreacties tussen schoonmaakmiddelen. Afvoerontstopper is levensgevaarlijk in combinatie met bijvoorbeeld soda en kan explosies veroorzaken. In het gootsteenkastje staan ammonia, wasbenzine, bleekwater, ovenreiniger en meubelolie vaak broederlijk bij elkaar. Wanneer twee stoffen onoordeelkundig samen worden gebruikt is het ongeluk snel geboren.Toch zijn het niet de schoonmaakmiddelen die de meeste vergiftigingen veroorzaken. 58 procent van het aantal meldingen komt op het conto van geneesmiddelen. Vooral de pijnstiller tramadol leidt blijkens het jaarverslag van het NVIC ’tot een matige of ernstige intoxicatie’. In de leeftijdscategorie van 13 tot en met 17 jaar leidt overdosering van paracetamol tot ziekenhuisopname.
Kinderen tot 12 jaar zijn vatbaar voor vergiftiging door vloeibare wasmiddelen. Het aantal meldingen is in 2012 bijna verdubbeld. De capsules met vloeibaar wasmiddel (liquid caps) lijken volgens het NVIC daarin een rol te spelen.Jaarlijks wordt het vergiftigingencentrum 450 keer geraadpleegd bij grotere incidenten met meerdere slachtoffers. Daarbij gaat het onder meer om bedrijfsongevallen, incidenten bij zwembaden en ongelukken waarbij koolmonoxide in het spel is.

Advertisements

7 thoughts on “Schoonmaken met vergif

  1. Naar he? Wij hebben zelf bijna alleen schoonmaakazijn om mee school te maken. Ook omdat dochterlief graag wil helpen en ik de gifstoffen sowieso niks vind. Schoonmaakazijn voldoet prima voor vette handjes, kalk in de douche, de toiletpot en als allesreiniger met water aangemaakt, en het is gifvrij! Tenzij je het mixt met backingsoda, dan krijg je een chemische reactie en werkt het als ontstopper voor de gootsteen, ideaal 😉

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s