Bijzonder verhaal: Sjezus zeg, Zilla (Op schijnreis naar Azië)

Zilla van der Born is een 25-jarige grafisch design studente. In mei ging zij vijf weken backpacken in Zuidoost-Azië, tenminste dat dachten haar vrienden en familie. In het echt heeft zij Nederland niet verlaten, maar toverde zij haar appartement simpelweg om in een setting van het land waar zij zich op dat moment zogenaamd bevond om vervolgens vrienden en familie via Skype tewoord te staan.

Op haar Facebook verschenen de mooiste vakantiekiekjes. Allemaal in scene gezet of gephotoshopped.

Links: Zilla in het zwembad. Rechts: Zilla snorkelend in het turqoise zeewater tussen de tropische vissen.

Zilla maakte een punt: we zijn allemaal grote leugenaars op social media.
Ok, dat was misschien niet letterlijk wat ze wilde zeggen,maar ze wilde duidelijk maken hoe makkelijk het is om een fantasie versie van je leven op sites als Facebook te creëren en dat we dat allemaal vaker doen dan we denken.

De studente zei in  een interview: “Ik deed dit om mensen te laten zien dat we filteren en manipuleren wat we laten zien op social media en dat we een online wereld creëren waarin de werkelijkheid niet langer kan voldoen.”

“Mijn doel was om aan te tonen hoe gemakkelijk het is om de werkelijkheid te vervormen,”  zei Zilla . “Iedereen weet dat de foto’s van modellen worden gemanipuleerd. Maar we gaan vaak voorbij aan het feit dat we de werkelijkheid van ons eigen leven ook manipuleren. Deze constante presentatie van de meest geïdealiseerde mogelijke versie van ons leven is daadwerkelijk van invloed op andere mensen. Mensen die vaak naar het leven van anderen op Facebook kijken zijn vaker ontevreden over hun eigen leven. Misschien wel omdat iedereen doet alsof ze een mooie blonde meid zijn (die in Amsterdam blijkt te wonen) op eeuwigdurende vakantie naar boeddhistische monniken.

Hoewel de wereld positief reageerde na haar stunt, waren de reacties na de onthulling binnen haar eigen familie en vriendenkring divers.

Het totale afstudeerproject presenteerde ze aan haar docenten in boekvorm. ‘Sjezus zeg, Zilla’ toont een beeldverslag van haar schijnreis naar Azië. De foto’s in dit boek zijn bewerkt, gemanipuleerd en veranderd tot een nieuwe waarheid. De pagina’s kunnen worden gescanned met de augmented reality app Layar en zo worden de beelden tot leven gebracht om de echte werkelijkheid te achterhalen.

Dus voel je niet meer rot om die prachtige vakantiekiekjes van een ander op internet, ze zijn misschien wel gewoon thuis…

 

8 thoughts on “Bijzonder verhaal: Sjezus zeg, Zilla (Op schijnreis naar Azië)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s