Gelezen: Het Rosie project

header-rosie-slider
Boek: Het Rosie project (2013) | Graeme Simsion | 288 pagina’s

Het verhaal
De autistische hoofdpersoon Professor Don Tillman doceert genetica aan een universiteit in Australië. Hij is superintelligent, heeft zijn leven tot op de minuut gepland en heeft hiermee de touwtjes in handen. Er is echter één ding waar hij geen controle over heeft: het vinden van een echtgenote. Door zijn autisme heeft Don namelijk weinig sociale vaardigheden. Hij start daarom ‘Het Echtgenote Project’, waarbij een zestien pagina’s tellende vragenlijst hem (naar zijn idee) tot de perfecte vrouw zal leiden.

Rosie
Omdat Don echter de meest onmogelijke eisen stelt, is er geen enkele vrouw die eraan voldoet. Zo moet zij bijvoorbeeld altijd stipt op tijd zijn, moet ze haar BMI ter plekke uit kunnen rekenen en moet ze niertjes lusten. Ook zijn date Rosie voldoet in de verste verte niet aan de eisen. Toch blijven zij contact houden voor ‘Het Vader project’, waarbij Don helpt Rosie’s biologische vader te zoeken. Maar Rosie maakt iets in Don los, hij verlegt zijn grenzen door haar aanwezigheid. Bestaat de perfecte vrouw dan toch?

rosie project

Humor
Dons onhandigheid, maar ook zijn manier van denken zorgen voor humor in het boek. Zo omschrijft zijn beste vriend Gene de organisator van een lezing als ‘een blondine met dikke tieten’, maar heeft Don daar een hele andere gedachte bij: ‘In werkelijkheid weken haar borsten niet meer dan anderhalf keer de standaarddeviatie af van de gemiddelde grootte voor iemand van haar postuur en waren ze dus niet echt een opvallend kenmerk’. Daarnaast zorgt zijn sociale onkunde voor betrokkenheid en medeleven. De lezer kruipt in het hoofd van Don, mede doordat het verhaal in de ik-vorm is geschreven.

Ontknoping
De schrijver zorgt voor een ommekeer in het plot. Don beseft dat hij de vragenlijst niet had ontworpen om een vrouw te vinden die hij acceptabel vond, maar om iemand te vinden die hem misschien zou accepteren. Het verhaal over een man die denkt van niemand te kunnen houden, verandert langzamerhand in een liefdesroman. Alle ontknopingen vinden plaats in de laatste honderd bladzijden en zorgen voor frustratie omdat Don en Rosie maar om elkaar heen blijven draaien en spanning om de uitkomst van ‘Het Vader project’.

Het Rosie project
geeft een uniek kijkje in een manier van leven dat normaal gesproken niet zoveel aandacht krijgt. Graeme Simsion doet dit op realistische wijze en schrijft op een toegankelijke, luchtige manier met veel humor.

Ook leuk
De producenten van films als 22 Jumpstreet, 500 days of summer en The fault in our stars zijn geïnteresseerd in het verfilmen van Het Rosie project! Dus hou dit in de gaten!

Advertisements

13 thoughts on “Gelezen: Het Rosie project

  1. Ik heb dit boek toevallig net gisteren uitgelezen. Ik heb hardop zitten lachen tijdens het lezen, wat een fantastisch leuk boek. Wist je dat het vervolg eind oktober verschijnt? Het Rosie Effect. 😉

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s