Steigerhouten schouw maken

Niets is zo gezellig als bij de openhaard zitten terwijl het buiten koud is. Helaas hebben wij geen open haard in ons appartement maar toen wij een sfeerhaardje cadeau kregen bedachten wij iets leuks. Zelf een schouw eromheen bouwen, met steigerhout!

Hier vlak bij zit een heel aardige vent met een loods vol met hout. Zo ook nieuw en gebruikt steigerhout voor de prijs van 3 euro per meter. En dat is niet duur! Voor 0,50 cent zaagt hij alles op maat. Gewapend met mijn zelfgemaakte bouwtekening zochten wij wat mooie gebruikte steigerhouten planken uit en Henny gooide ze door de zaagmachine.
We kochten meteen een achterplaat multiplex om het haardje aan op te hangen. En verbindingslatjes kregen we er bij.

DSCF5834

Een goed begin is het halve werk, naast een zaag, de bouwtekening op maat van ons haardje, een schroefboormachine, goede schroeven en hoekprofielen was ook mijn man zo lief om dit idee te helpen realiseren. Dat notabene op zijn vrije dag aan mijn creatieve brein was ontsproten.

DSCF5837

We zochten de mooiste planken en kanten uit voor het frame wat de voorkant zou worden van onze haard. En legde deze omgekeerd op de grond om te gaan verbinden.

DSCF5839

DSCF5841En bevestigde deze met houten latjes. Zo zie je geen schroeven aan de voorkant. Let natuurlijk wel op dat je schroeven niet te lang zijn,anders krijg je lelijke en vooral scherpe uitsteeksels aan de voorkant van je haard. Niet slim dus 😉
DSCF5840 Ik vond het een leuk detaill om de ijzeren stripjes die op het gebruikte steigerhout zaten te laten zitten, het geeft een stoer en robuust effect. Helaas bleek er een in de weg te zitten om het verbindingslatje te plaatsen en moest hij eraf. Wij hebben dit gedaan door met een hamer een schroevendraaier er tussen te slaan. Zo kwam het dingetje los. Let wel op want de krammen waarmee het in het hout zit komen soms ook los en zijn erg scherp. Eenmaal los leek het wel een middeleeuws martelwerktuig!
DSCF5842

Gelukkig hij past! Aan de onderkant van ons haardje zitten luchtgaten om de hitte af te voeren, dus een onderplank zoals ik in mijn hoofd had was helaas geen optie. Wij hebben besloten de plank los eronder te plaatsen en als wij het haardje gebruiken deze weg te halen, voor de beluchting. Zo ziet het er voor het oog toch nog goed uit.

DSCF5843Met hoekprofielen en verbindingslatjes zetten wij de ombouw in elkaar.

DSCF5860
Het haardje hangt aan bouten op een multiplex achterwandje. De zijkanten van de schouw zitten er met stevige hoekprofielen aan vast. Goed pas en meetwerk is vereist.

DSCF5866Het is een aardig zwaar maar solide bouwwerk geworden en ziehier het resultaat!!

DSCF5851

Een andere look is snel gemaakt door de spulletjes op de haard te veranderen. Ik zie met Kerst ook al helemaal zo’n sok aan de schouw voor me!

DSCF5867

Wij zijn er erg blij mee, het geeft veel sfeer en ziet er super leuk uit. Het haardje is een bio ethanol haardje en daar moet je voorzichtig mee omgaan. Zolang je dat doet is het veilig om te gebruiken. Nu brand het haardje redelijk kort, dus het is absoluut geen vervanger van een echte openhaard. Maar zelfs al gebruiken we het haardje niet of nauwelijks zo in de schouw ziet het er gewoon al super leuk uit.

Binnenkort zal ik een blogje plaatsen over o.a. het houten salontafeltje uit de kringloopwinkel wat wij opknapten.

Safety Markings

 

13 thoughts on “Steigerhouten schouw maken

  1. Ziet er heel leuk uit, lekker gezellig ook vind ik altijd. Wij hebben een inbouw houtkachel en de schouw zelf gemetseld en is echt mij fav. hoekje in het huis.

  2. Hij is echt heel leuk geworden!!! Ziet er gezellig uit…
    Misschien een idee om een klein handvatje aan dat onderste plankje te maken? Lijkt me handiger met weghalen…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s